”Olemme aikuistuneet yhdessä” – haastattelussa taiteellinen johtaja

11.05.2019 Auli Särkiö-Pitkänen Konsertit

Somnium Ensemblen taiteellinen johtaja Tatu Erkkilä päättää Sibelius-Akatemian kuoronjohto-opintonsa komeasti kymmenvuotisjuhlavuotemme yhteydessä. Viikon päästä järjestettävässä ”There is Sweet Music” -A-tutkintokonsertissa kuullaan Somniumin lisäksi Sibelius-Akatemian Vokaaliyhtyettä, ja konsertin pääteoksessa, Bachin Magnificatissa mukaan liittyy barokkiorkesteri.

Tatu Erkkilä on kasvanut kuoronjohdon ammattilaiseksi samalla kun Somnium on varttunut vakiintuneeksi ja korkeatasoiseksi kuoroksi. Kun Tatu syksyllä 2012 aloitti opintonsa, hän oli jo ehtinyt johtaa Somniumia useamman vuoden. Johtajan oma kehittyminen on kulkenut käsi kädessä kuoron kehityksen kanssa.

”Johtajien perustamien kuorojen kohdalla on luonnollista, että ydinjoukko oppii lukemaan sitä omaa johtajaa, vaikka tämä tekisi mitä. Ensimmäisinä opiskeluvuosina tuli hirveä kriisi, kun [kuoronjohto-opiskelijoiden harjoitusinstrumentti] Vokis ei tehnytkään mitä oletin. Peruspaketti pitää olla, että vaikka menisi minkä porukan eteen, asiat toimivat”, Tatu kuvailee.

Yhteinen kehitys

Tatu Erkkilä kertoo opintovuosina karttuneen kattavan teknisen työkalupaketin, jonka turvin voi luottaa omaan johtamiseensa eri ympäristöissä. Vähitellen tuo työkalupakki on myös integroitunut Tatun tapaan työskennellä oman kuoronsa kanssa, ja johtamisen keinovarat ovat laajentuneet.

”Lopulta huomasin Somniumissakin, että voin näyttää ja tehdä asioita eri keinoin, ilman että sanon mitään. Levytykset ovat tarjonneet tähän myös hyvän mahdollisuuden.”

Tämän kevään levytyksissä syntyi vahva kollektiivinen tsemppaus, kun somniumlaiset aistivat vuoden 2016 levytysten jälkeen tapahtuneen kehityksen.

”2016 oli käännekohta, ja sen jälkeen vaihtuvuus ei ole ollut ihan niin valtava verrattuna mitä se oli aiemmin. Ydinporukka on pysynyt nyt aika samana”, Tatu toteaa. Levytyksissä oli hänen mukaansa kuultavissa voimakkaampi skarppaaminen ja työnteon meininki. Kun Tatu katsoo kuluneita kymmentä vuotta, hän näkee miten kuoro ja johtaja ovat aikuistuneet yhdessä.

”Itse on oppinut ammattilaiseksi, ja on hauskaa miten tässä edessäni ihmiset kasvavat muusikoiksi ja ne, jotka tekevät tätä harrastuksekseen, valmistuvat huippuammattilaisiksi aloillaan. Ihmiset ovat aikuistuneet yksilöinä ja kollektiivisesti. Samalla laulajat ovat kehittyneet musiikillisesti, ja asenne tekemiseen on professionaalimpi. Kyse on ihan fysiikastakin. Jos ihminen on vähääkään kiinnostunut omasta lauluäänestään, ja lisäksi meillä on nyt laulunopiskelijoita mukana enemmän kuin koskaan, niin on luonnollista että yksittäisten laulajien ääni-instrumentit kehittyvät, mikä taas vaikuttaa huimasti kuoron sointiin.”

Uutta näkökulmaa Berliinistä

Viime syksystä helmikuuhun Tatu oli opiskelijavaihdossa Berliinin maineikkaassa Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa kuoronjohtaja-kapellimestari Justin Doylen huomassa. Hän iloitsee, että lähti hakemaan täydentävää näkökulmaa opintojensa loppuvaiheessa. Kuoronjohto-opinnot Keski-Euroopassa poikkeavat kuitenkin suuresti Suomesta: suomalainen systeemi, jossa kuoronjohto- ja kapellimestariopiskelijoilla on viikottain käytössään palkattu ryhmä johdettavia, on ainutlaatuinen. Ei ihme, että suomalaista johtamiskoulutusta ihaillaan maailmanlaajuisesti.

”Maailmalla monelle on ihan pimennossa, että meillä on tällainen Vokis jota saa harjoittaa kaksi kertaa viikossa.”

Berliinissä opinnot koostuivat lähinnä yksityistunneista, ja johtamista harjoiteltiin silloin tällöin yhteistyökuorojen kanssa. Tatu kertoo, että hänelle tämä mahdollisti rauhallisemman keskittymisen musiikin omaksumiseen. Professori Justin Doylen kanssa käytiin läpi ohjelmistoon valmistautumista ja yksityiskohtia, joilla johtamisesta saa enemmän irti. Sibelius-Akatemiassa opinnot ovat hetkisempiä, kun johtajaopiskelijan on viikottain omaksuttava ja johdettava uutta ohjelmistoa. Jos on pihalla Vokiksen edessä, se paljastuu heti.

”Opiskeluun on sisäänkirjoitettu, että oppii oppimaan nopeasti ohjelmistoa, ja se on tärkeä taito kuoronjohtajan tai kapellimestarin arjessa. Mutta se mitä en Suomessa vielä ollut oppinut kunnolla, oli se että oikeasti antaa aikaa yksittäiselle biisille”, Tatu tiivistää.

Konserttikuvat: Jan Salminen

There is Sweet Music – Tatu Erkkilän kuoronjohdon A-tutkintokonsertti
La 18.5. klo 19 Temppeliaukion kirkko
Vapaa pääsy!