Somnium Ensemble haluaa voimallisella soinnillaan ja konserttiensa tarinoilla kutsua kuulijan pysähtymään ja herkistymään. Somnium tarkoittaakin unta tai unelmaa.

Somnium Ensemble on nuorista musiikinopiskelijoista ja pitkän linjan kuoroharrastajista koostuva helsinkiläinen sekakuoro. Yli kymmenvuotisen taipaleensa aikana kuoro on kasvanut täyteläisestä soinnistaan ja korkeatasoisista tulkinnoistaan tunnetuksi puoliammattilaisyhtyeeksi. Somnium Ensemble on perehtynyt erityisesti romantiikan, 1900-luvun alun sekä renessanssin ajan kuoromusiikkiin. Kuoron albumi Unesi ääni valittiin Yleisradion Vuoden levyksi 2019 – tämä oli ensimmäinen kerta, kun tunnustuksen on saanut a cappella -kuorolevy. Esikoislevy, jouluinen Ad Mariam ilmestyi 2016.

Kilpailuissa Somnium Ensemblen haaviin on jäänyt useita palkintoja: kuorokategorian 1. sija Florilège Vocal de Tours -kilpailussa Ranskassa 2018, palkinto parhaasta Sibelius-tulkinnasta ja kaksi kultaleimaa Tampereen Sävelessä kesällä 2015 sekä 2. sija ja yleisön suosikki -palkinto Sveitsin Neuchâtelin kansainvälisillä kuorofestivaaleilla 2014. Kaudella 2012–2013 Somnium Ensemble oli Yleisradion vuoden nuorisokuoro.

Yhteistyökonserttien kohokohtiin kuuluvat mm. Rahmaninovin Vigilia keväällä ja syksyllä 2016 EMO Ensemblen kanssa, Mendelssohnin Paulus-oratorio Mieskuoro Manifestumin ja Kirkkonummen kamariorkesterin kanssa sekä Brahmsin Ein deutsches Requiem kahden pianon säestyksellä Eurajoki Bel Canto -festivaalilla. Somnium Ensemblen vuonna 2009 perustanut Tatu Erkkilä toimi taiteellisena johtajana vuoteen 2020 asti. Vuonna 2021 uutena taiteellisena johtajana aloitti Elisa Huovinen.

Johtaja Elisa Huovinen

Elisa Huovinen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikin johtamisen aineryhmästä sekä musiikkipedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta pääaineenaan kuoron- ja yhtyeenjohto. Häntä ovat opettaneet mm. Matti Hyökki, Nils Schweckendiek, Tõnu Kaljuste ja Jani Sivén. Huovinen on kouluttautunut myös mestarikursseilla arvostettujen johtajien ja kuorojen kanssa (mm. Paul Hillier & Ars Nova Copenhagen, Frieder Bernius & Stuttgart Kammerchor). Vuonna 2018 Huovinen voitti ensimmäisen palkinnon sekä Suomalaisessa kuoronjohtajakilpailussa että kansainvälisessä Gheorghe Dima -kuoronjohtokilpailussa ja vuonna 2016 hänet palkittiin parhaan kuoronjohtajan palkinnolla Krakovassa Cracovia Cantans -kuorofestivaalilla.

Tällä hetkellä Huovinen toimii Somnium Ensemblen, Suomen Nuorisokuoron sekä Akademiska Sångföreningenin taiteellisena johtajana. Huovinen on konsertoinut vierailevana johtajana mm. Helsingin kamarikuoron (2021), Tampereen Filharmonisen kuoron (2019-2020), Tampere Cappellan (2020), Transilvanian filharmonisen kuoron (2020), EMO Ensemblen (2017) sekä Viron filharmonisen kamarikuoron ja Viron kansallisen mieskuoron (2015, 2017) kanssa.

Taiteellisen johtajan töiden lisäksi Huovinen on ollut vuodesta 2017 lähtien tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa opettaen kuoronjohdon perusteita ja ohjaten kuoronjohdon harjoittelua. Huovinen toimii myös Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen puheenjohtajana (2018-). Laulajana Huovinen tekee töitä mm. I Dodici -yhtyeessä ja Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeessä. Hän on laulanut myös Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.

Laulajat

Sopraano

Hänninen Siiri
Jämsä Martta
Kuusirati Veera
Mäki-Luopa Lotta
Palkama Elina
Palmgren Lilja
Pokela Anni
Salenius Iida
Sandström Amanda
Seppänen Lotta
Tanhula Julia
Vähä-Ruona Reeta
Wahlbom Vilja

Altto

Ginström Laura
Hannonen Anna
Junkkari Ella
Kangas Tuovi
Kivelä Lotta
Korkman Elsa
Kytölä Aino
Lind Essi
Mehtälä Joanna
Nummela Iida
Rajala Anna
Särkiö-Pitkänen Auli
Vaara Alisa

Tenori

Aalto Iivari
Björn Marcus
Erkkilä Niilo
Karipuu Timo
Krogius Johan
Kupiainen Matti
Lind Matti
Määttä Aleksi
Sepponen Tommi

Basso

Hiltunen Ossi
Huhtanen Leo
Kärkkäinen Arttu
Minkkinen Joonas
Pitkänen Justus
Rantanen Topias
Vallinoja Veikko
Villberg Antti
Wirta Johan

Hallitus

Leo Huhtanen

Puheenjohtaja

Tommi Sepponen

Varapuheenjohtaja

Ella Junkkari

Rahastonhoitaja

Ossi Hiltunen

Sihteeri

Marcus Björn

Markkinointivastaava

Justus Pitkänen

Sisällöntuottaja

Lilja Palmgren

Art Director