Somnium Ensemble haluaa voimallisella soinnillaan ja konserttiensa tarinoilla kutsua kuulijan pysähtymään ja herkistymään. Somnium tarkoittaakin unta tai unelmaa.

Somnium Ensemble on pitkän linjan kuoroharrastajista, musiikinopiskelijoista ja musiikin ammattilaisista koostuva helsinkiläinen sekakuoro. Viisitoistavuotisen taipaleensa aikana kuoro on tullut tunnetuksi täyteläisestä soinnistaan ja korkeatasoisista tulkinnoistaan. Somnium Ensemble on perehtynyt erityisesti romantiikan, 1900-luvun alun sekä renessanssin ajan kuoromusiikkiin. Kuoron albumi Unesi ääni valittiin Yleisradion Vuoden levyksi 2019 – tämä oli ensimmäinen kerta, kun tunnustuksen on saanut a cappella -kuorolevy. Esikoislevy, jouluinen Ad Mariam ilmestyi 2016.

Kilpailuissa Somnium Ensemblen haaviin on jäänyt useita palkintoja: Polyphony- ja Folklore- kategorioiden 3. palkinnot Tolosan kansainvälisessä kuorokilpailussa 2023, kuorokategorian 1. sija Florilège Vocal de Tours -kilpailussa Ranskassa 2018, palkinto parhaasta Sibelius-tulkinnasta ja kaksi kultaleimaa Tampereen Sävelessä kesällä 2015 sekä 2. sija ja yleisön suosikki -palkinto Sveitsin Neuchâtelin kansainvälisillä kuorofestivaaleilla 2014. Kaudella 2012–2013 Somnium Ensemble oli Yleisradion vuoden nuorisokuoro.

Yhteistyökonserttien kohokohtia ovat mm. Schnittken Kuorokonsertto ja Rahmaninovin Vigilia EMO Ensemblen kanssa (2022, 2016), Brahmsin Ein deutsches Requiem kahden pianon säestyksellä Eurajoki Bel Canto -festivaalilla (2019), Mendelssohnin Paulus-oratorio Mieskuoro Manifestumin ja Kirkkonummen kamariorkesterin kanssa (2018) sekä vierailut Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla (2022) ja Kymi Sinfoniettan kausikonserteissa (2023–2024).

Viime vuosien merkittäviin kantaesityksiin ovat kuuluneet teokset Olli Saarelta (2023) ja Alex Freemanilta (2019, 2023). Somnium Ensemble on myös Kuoromusiikin kausikonsertteja järjestävän Kausikonserttikuorot ry:n jäsen. Kuoron vuonna 2009 perustanut Tatu Erkkilä johti sitä vuoteen 2020 asti. Vuodesta 2021 taiteellisena johtajana on toiminut Elisa Huovinen.

Taiteellinen johtaja Elisa Huovinen

Elisa Huovinen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikin johtamisen aineryhmästä sekä musiikkipedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta pääaineenaan kuoron- ja yhtyeenjohto. Häntä ovat opettaneet mm. Matti Hyökki, Nils Schweckendiek, Tõnu Kaljuste ja Jani Sivén. Huovinen on kouluttautunut myös mestarikursseilla arvostettujen johtajien ja kuorojen kanssa (mm. Paul Hillier & Ars Nova Copenhagen, Frieder Bernius & Kammerchor Stuttgart).


Vuonna 2024 Suomen Kuoronjohtajayhdistys palkitsi Huovisen Vuoden kuoronjohtaja 2024 -palkinnolla. Huovinen on menestynyt myös kilpailuissa sekä Suomessa että ulkomailla: vuonna 2021 hän voitti toisen palkinnon ja Europa Cantat -erikoispalkinnon Torinossa kansainvälisessä Fosco Corti -kuoronjohtajakilpailussa, vuonna 2018 ensimmäisen palkinnon sekä Suomalaisessa kuoronjohtajakilpailussa että kansainvälisessä Gheorghe Dima -kuoronjohtokilpailussa ja vuonna 2016 hänet palkittiin parhaan kuoronjohtajan palkinnolla Krakovassa Cracovia Cantans -kuorofestivaalilla.


Tällä hetkellä Huovinen toimii Somnium Ensemblen, Suomen Nuorisokuoron, Mieskuoro Valkian sekä Akademiska Sångföreningenin taiteellisena johtajana. Huovinen on konsertoinut vierailevana johtajana mm. Helsingin kamarikuoron (2021), Key Ensemblen (2021), Tampereen Filharmonisen kuoron (2019-2020), Tampere Cappellan (2020), Transilvanian filharmonisen kuoron (2020), EMO Ensemblen (2017) sekä Viron filharmonisen kamarikuoron ja Viron kansallisen mieskuoron (2015, 2017) kanssa.

Taiteellisen johtajan töiden lisäksi Huovinen on ollut vuodesta 2017 lähtien tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa opettaen kuoronjohdon perusteita ja ohjaten kuoronjohdon harjoittelua. Huovinen toimi aktiivisesti myös Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen hallituksessa vuosina 2014-2024, joista viimeiset kuusi vuotta hallituksen puheenjohtajana (2018-2024). Laulajana Huovinen on tehnyt töitä mm. I Dodici -yhtyeessä, Helsingin Kamarikuorossa, Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeessä sekä Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.

Laulajat

Sopraano

Bergström Catarina
Hertsberg Mia
Hänninen Siiri
Ikonen Eeva-Kaarina
Karsten Emma
Metsälampi Marianna
Mäki-Luopa Lotta
Norra Saana
Palkama Elina
Palmgren Lilja
Rantama Ellen
Rantanen Aino
Salenius Iida
Tanhula Julia
Vähä-Ruona Reeta
Wahlbom Vilja

Altto

Damgren Højen Ida
Ginström Laura
Junkkari Ella
Karvonen Milla
Kivelä Lotta
Krell Liina
Kytölä Aino
Mehtälä Joanna
Mikkonen Maisa
Pylkkönen Karoliina
Rajala Anna
Särkiö-Pitkänen Auli
Vaara Alisa

Tenori

Björn Marcus
Hossain Sadi
Lahti-Nuuttila Andrew
Laukkonen Martin
Määttä Aleksi
Pylkkönen Joonatan
Sepponen Tommi
Sipilä Otso
Tajakka Tuomas
Yrjölä Visa

Basso

Aalto Jasu
Aho Ilmari
Auvinen Ilmari
Hiltunen Ossi
Huhtanen Leo
Kari Henri
Minkkinen Joonas
Pitkänen Justus
Vallinoja Veikko
Villberg Antti
Wirta Johan

Hallitus

Tommi Sepponen

Puheenjohtaja

Marcus Björn

Varapuheenjohtaja

Joonas Minkkinen

Sihteeri

Aleksi Määttä

Rahastonhoitaja

Lilja Palmgren

Art Director

Justus Pitkänen

Sisällöntuottaja/tiedottaja

Eeva-Kaarina Ikonen

Markkinointivastaava