Kuorolaiset esittelyssä: Jasu Aalto

03.12.2022 Somnium Ensemble Kuorolaiset

Somnium Ensemblen perinteinen joulukonsertti Suomenlinnan kirkossa (17.12.) lähestyy. Sitä odotellessa blogissamme esittäytyy nyt ykkösbasso Jasu Aalto. Jasu opiskelee kontrabassonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja laulaa toista vuottaan Somniumissa. Millaista on basistin arki? Entä mikä on Jasun suosikki Unelmien joulun ohjelmistosta?

Olen Jasu, 21-vuotias helsinkiläinen musiikinopiskelija. Olen laulanut Somnium Ensemblessa vuoden 2021 syksystä lähtien. Sitä ennen ainoa vakituinen kuoroni oli Sibelius-lukion kamarikuoro, jossa lauloin kaksi vuotta. Musiikkia olen tehnyt koko elämäni jollain tasolla, ja nykyisen pääinstrumenttini kontrabasson soittamisen aloitin 9-vuotiaana.

Bassonsoittajana saa soittaa paljon orkestereissa, mutta soolo-ohjelmiston harjoittelu vie kuitenkin suurimman osan ajasta etenkin opiskellessa. Viime aikoina olen bassonsoiton saralla tehnyt B-kurssin eli kandikonsertin ja soittanut eri pääkaupunkiseudun orkestereissa.

Soolo-ohjelmisto bassolle on yksipuolisempaa kuin esimerkiksi viululle, mutta sitäkin löytyy yllättävän paljon, kun osaa kaivaa! Mahtavaa on, että aina kun esiintyy soolona, yleisössä on todennäköisesti joku, joka kuulee soolokontrabassoa ensimmäistä kertaa. Bassosäveltäjistä mainittakoon esimerkiksi Giovanni Bottesini, ”kontrabasson Paganini” 1800-luvulta. Hänen fis-mollikonserttoaan (1871) voi suositella.

Siinä missä soittaminen on enemmän ammatillista, niin kuorolaulu on minulle ihana harrastus, vaikka Somniumissa sitä saakin tehdä ihan tosissaan.

Somniumin joulukonserttia Suomenlinnan kirkossa odotan innolla! Kuorojen joulukonsertit ovat tunnelmaltaan ehkä parhaita tilaisuuksia, joissa olen ollut, sekä kuoron riveissä että yleisön puolella. Joulu on muutenkin muusikkona mahtavaa aikaa, vaikkakin usein aika uuvuttavaa. Konserteissa on aina ihana jouluinen tunnelma ja ihmiset ovat hyvällä päällä.

Suosikkiteokseni Somniumin joulukonsertissa on ehkäpä Toivo Kuulan Rukous. Olen vastikään havahtunut Kuulan sävellysten hienouteen ja etenkin hänen kuoromusiikkinsa on upean soivaa ja koskettavaa.

Loppuun vielä paras saavutukseni Somniumissa, eli tietenkin Tähtitorninmäellä kuoron virkistyspäivänä voitettu krokettimestaruus!

La 17.12. klo 18: Unelmien joulu. Suomenlinnan kirkko. Johtaa Elisa Huovinen. mm. Madetoja, Kuula, Lauridsen, Paulus, Erkkilä, Sonninen.

Liput 25/15 (eläkeläinen, opiskelija, työtön, lapsi, varusmies- tai siviilipalvelusta suorittava) euroa kuoron Holvi-verkkokaupasta tai ovelta. Viimeinen Suomenlinnan lautta konserttiin lähtee Kauppatorilta klo 17.20.

Yleisradio äänittää konsertin ja radioi sen myöhempänä ajankohtana.