Tours 2018: Kisakuumetta ilmassa

29.05.2018 Auli Särkiö-Pitkänen Uutiset

Jännittää! Lähtö Tours’in kansainvälisiin kuorokilpailuihin on ylihuomenna ja menossa on kuumeinen loppurutistus. Viime perjantaina esitimme lähes koko kilpailuohjelman Temppeliaukion kirkossa, ja nyt ohjelmaa on vielä trimmattu ylimääräisissä harjoituksissa. Eilen saimme vieraaksemme fonetiikkaekspertti Juha Karvosen hiomaan ranskan, ruotsin ja saksan ääntämystä. Kiitos Juhalle inspiroivasta ja selkeästä ohjauksesta! Loppusilaus ääntämykselle auttoi keskittymään tekstiin vielä paremmin, jolloin ulkoa laulaminenkin tuntui taas hieman helpommalta.

Kuva: Joanna Mehtälä

Niin, se ulkoaoppiminen! On upeaa pystyä laulamaan ilman nuotteja ja näin seuraamaan johtajan jokaista elettä ja ilmettä, tekemään musiikkia yhdessä viimeistä piirtoa myöten. Ihan helppoa ei tunnin pituisen, viittä eri kieltä sisältävän ohjelman ulkoa opettelu ole, vaan se on vaatinut jokaiselta kovaa työtä kuluneen kuukauden aikana. Yhdessä on jaettu hyödyllisiä muistisääntöjä ja tsempattu kaveria. Stemman sisäinen työskentely on yhteispeliä, ja tuntuu hyvältä, kun toisiin voi luottaa.

Kevätkonsertissa oli hyvä mahdollisuus testata ulkoa laulamista ja totutella luottamaan selkärankaansa – kyllä ahkerasti harjoiteltu ohjelmisto on sinne painunut. Erityistä opettelua vaatii moniääninen renessanssimusiikki, omat sisääntulot on painettava hyvin mieleen ettei putoa junan kyydistä… Laulutekstien kirjoittaminen käsin on myös hyväksi koettu keino, sekä tietysti harjoitussoittolistan luukuttaminen lenkillä ja aamuruuhkassa.

Kuva: Eeva-Kaisa Haavisto

Kevätkonsertissa saimme kokeilla myös kilpailua varten luotua koreografiaa, joka sitoo Mäntyjärven Canticum calamitatis maritimae -teoksen ja Läksin minä kesäyönä käymään -kansanlaulun yhdeksi haikeaksi ja hieman aavemaiseksi mininäytelmäksi.  Tällainen työskentely olikin meille jotain aivan uutta, ja musiikkiin löytyi hetkessä uusia näkökulmia. Intensiiviseen läsnäoloon meitä valmensi kuoron oma teatteriammattilainen Marianna Metsälampi.

Nyt onkin hyvä aika ottaa käyttöön kaikki kuoron riveistä löytyvä osaaminen: Siiri Hänninen puolestaan valmisti kuoron naisille tyylikkään geometriset puiset korvakorut. Valmiina edustamaan suomalaista kuorokulttuuria!