Antoisa kuoroleiri & tervetuloa takaisin, Tatu!

12.02.2019 Auli Särkiö-Pitkänen Uutiset

Somnium vietti menneen viikonlopun Espoon Suvisaaristossa Matasaaren idyllisessä leirikeskuksessa, jossa hioimme juhlavuoden avajaiskonsertin kaksoiskuoro-ohjelmaa, panostimme äänenmuodostukseen ja yhteissointiin sekä pidimme kuoroyhdistyksen vuosikokouksen, jossa valittiin uusi hallitus. Tiivis leiri oli palkitseva ja täynnä hyviä oivalluksia. Erityisen mukavaa oli, että torstaina jälleen keskuuteemme palannut johtajamme Tatu oli taas mukana kuvioissa ja saimme pitkästä aikaa harjoitella hänen johdollaan!

Tatu oli syksyn ja alkuvuoden opiskelijavaihdossa Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa. Mitä Berliinistä tarttui mukaan ja miten uudet opit ehkä näkyvät tulevaisuudessa Somniumissakin? Tatu kertoo:

”Yhden lukukauden kestäneessä opiskelijavaihdossani minulle avautui uusia näkökulmia liittyen kuoronjohtajan verrattain monivaiheiseen työhön. Kotona Helsingissä viime vuodet ovat menneet tiukkojen koulu- ja työaikataulujen kanssa tasapainoillessa. Berliinissä oli ekaa kertaa pitkästä aikaa kunnolla aikaa paneutua ja valmistaa uutta ohjelmistoa, mihin sain professoriltani monia erinomaisia ohjeita ja vinkkejä. Sekä omaan partituurinopiskeluun että tehokkaaseen kuoron harjoittamiseen sain liudan uusia työkaluja.

En tietenkään voi satavarmaksi vielä sanoa, miten ja paljonko Berliinissä omaksumani asiat vaikuttavat Somniumin suhteen ennen kuin kokeilen. Mutta ehkä tuntuu, että etenkin kaltaiselleni joskus ’kärsimättömäksikin’ kutsutulle luonteelle isoin oppitunti oli se, että ajankäytön suhteen tehokkaat ’oikotiet’ eivät välttämättä johda parhaimpaan lopputulokseen. On tärkeää välillä pysähtyä ja paneutua kunnolla pieniin detaljeihin vaikkapa harjoituksissa, mikä saattaa joskus maagisesti korjata myös kokonaisvaltaisempia asioita.

Kollegani George Parris on tehnyt upeaa työtä Somniumin kanssa poissaollessani, enkä voi häntä tarpeeksi siitä kiittää. Kuoro on todella hyvässä iskussa – leirillä itse rivissä istuessa täytyi välillä lopettaa laulaminen ja vaan kuunnella. Tuntuu ihan mahtavalta olla taas takaisin enkä malta odottaa tulevia konsertteja! Tuorein mielin ja korvin kohti unohtumatonta 10-vuotisjuhlaa!”

Leirin lauantaipäivässä panostimme sektioharjoitteluun miehet ja naiset erikseen, toiset päärakennuksen salissa, toiset kappelissa, johtajien vuorotellessa. For Double Choir -konsertin 9.3. johtavat Tatu ja George puoliksi, joten työstimme ohjelmistoa sen mukaisesti. Sektioissa harjoitellen ja vailla viikkotreenin kiireisyyttä oli mahdollista todella pysähtyä kuuntelemaan kanssalaulajia ja syventyä kappaleissa myös muiden stemmoihin. Moniäänisessä kaksoiskuoromusiikissa on nimenomaan kyse vuoropuhelusta! Samalla oli helpompi tutkailla musiikin yksityiskohtia ja yksittäisten sanojen magiaa. Kun pienemmän porukan tehoharjoittelun jälkeen saimme koko kuoron kasaan, kappaleet avautuivat taas uudella tavalla. Sunnuntaiaamuna kurkistimme hieman jo loppukevään ohjelmistoa sekä saimme Georgelta äänenhuoltokylvyn. Sointiin etsittiin uusia entistä täyteläisempiä ulottuvuuksia. Lisää tunnelmapaloja treenien keskittyneestä meiningistä löytyy Somniumin Instagramista!

Lauantain pitkää laulurupeamaa rytmittivät maittavat ateriat, ja illalla pääsimme rentoutumaan Matasaaren ihanaan puusaunaan sekä viettämään iltaa majoitusrakennuksen takkahuoneeseen, jossa kuorolaiset ottivat toisistaan mittaa mm. huojuva torni -pelissä 🙂