Juhlavuonna edessä: suurteoksia, englantilaista romantiikkaa, uusi levy ja kantaesitys

05.02.2019 Auli Särkiö-Pitkänen Uutiset

Somnium Ensemblen 10-vuotisjuhlakausi on käynnistynyt, ja harjoitukset maaliskuun alussa pidettävään juhlavuoden avajaiskonserttiin ovat täydessä vauhdissa! Mielenkiintoinen konserttivuosi saa juhlavan aloituksen, kun esitämme renessanssin ja romantiikan ajan näyttävää ja sykähdyttävää kaksoiskuoromusiikkia. Ohjelman punaisena lankana on Suomessa vähän tunnetun myöhäisromantiikan ajan säveltäjän Josef Rheinbergerin messu kaksoiskuorolle. Lisäksi etualalla on englantilainen myöhäisromantiikka. Konsertin johtavat puoliksi taiteellinen johtaja Tatu Erkkilä sekä vieraileva johtaja George Parris.

Juhlavuonnaan Somnium hakee sille ominaisen musiikin ydintä ja piirtää oman identiteettinsä ääriviivoja. Edessä on monenlaisia erityisiä hankkeita ja ainutlaatuisia konsertteja – katso kaikki tapahtumat täältä! Somniumille erityisen läheiseksi muodostunut myöhäisromantiikka on läsnä avajaiskonsertin lisäksi sekä Tatu Erkkilän toukokuisessa A-tutkintokonsertissa että erityisesti vuoden huipennuksessa, marraskuisessa juhlakonsertissa. Somniumin ominta musiikillista aluetta esittelee myös juhlakonsertissa julkaistava uusi levy. Perinteisessä joulukonsertissa puolestaan kootaan yhteen kaikkein somniumlaisimmat joulusuosikit kymmenen vuoden varrelta.

***

Juhlavuonna käydään tietysti myös uusien haasteiden kimppuun ja laajennetaan näköaloja. Somnium hyppää J.S. Bachin maailmaan esittämällä toukokuussa Magnificatin D-duuri sekä joulukuussa Jouluoratorion yhdessä E-ensemble -kamariorkesterin kanssa. Somniumilla on kymmenvuotisella taipaleellaan ollut aina tiivis suhde Johannes Brahmsin musiikkiin, ja nyt esitämme Brahmsin Ein deutsches Requiemin kesäkuussa vieraillen Eurajoki Bel Canto -festivaalilla. Teos kuullaan säveltäjän itsensä tekemänä kahden pianon versiona, ja esityksen kruunaavat nuoret huippusolistit Silja Aalto ja Kristján Jóhannesson.

Marraskuisen juhlakonsertin kohokohtana on kuoromusiikkiin erikoistuneelta amerikkalais-suomalaiselta säveltäjältä Alex Freemanilta tilattu a cappella -teos, joka on Somniumin ensimmäinen kantaesitys. Freeman tunnetaan mm. Helsingin kamarikuorolle säveltämistään laajamuotoisista teoksista A Wilderness of Sea ja Under the Arching Heavens: A Requiem.

Alex Freemanin ensimmäisiä luonnoksia uuteen teokseen.

”Olen kuullut Somniumia konserteissa ja levyllä, ja jatkuvasti olen vaikuttunut yhtyeen osaamisen laajuudesta ja siitä, miten se on kotonaan hyvin monenlaisessa ja eri aikakausia edustavassa musiikissa. Etenkin olen vaikuttunut heidän valoisista, kristallinkirkkaista tulkinnoistaan moniäänisestä musiikista”, Alex Freeman kertoo. ”Aion räätälöidä teoksen tuomaan esiin Somniumin ainutlaatuista sointia ja osaamista. Tavoitteenani on myös, että teos heijastelisi jollain tavoin ensemblen nuorekasta ja energistä fiilistä.”

Freemanin kaksi edellistä teosta käsittelivät Suomen sisällissotaa sekä Trumpin hallinnon julmaa siirtolaispolitiikkaa.

”Teokset olivat tavallaan hyvin puhdistavia, ja tunnen vahvasti, että ne ovat tärkeitä omassa ajassamme. Nyt tavoitteenani on kuitenkin säveltää jotain keveämpää: riemukasta musiikkia täynnä ihmettelyä kevään kauneuden ja uudistavan voiman edessä!”

***

Juhlavuoden avajaiskonsertissa julkistetaan 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmakirja, joka on samalla Somniumin näköinen paketti kuoron kymmenvuotisesta taipaleesta monenlaisine kokemuksineen ja tarinoineen. Ohjelmakirjaa voi ostaa kaikkien juhlavuoden konserttien yhteydessä. Juhlavuoden kunniaksi Somnium on myös lanseerannut oman lennokkaan logonsa:

”Tämä tyhjästä käyntiin potkaistu kuoro täyttää yhtäkkiä 10 vuotta! Siihen on mahtunut uskomaton määrä kokemuksia, hyviä ja huonoja hetkiä, unohtumattomia konsertteja ja reissuja. Se mikä on pysynyt samana joskin kehittynyt, on Somniumin ohjelmistolinja. Jokainen tässä kuorossa laulava nauttii juuri tällaisesta ohjelmistosta ja haluaa siksi laulaa juuri Somniumissa”, kommentoi juhlavuoden tunnelmia johtaja Tatu Erkkilä.

***

Somnium onkin vetänyt puoleensa jälleen yhden uuden laulajan rivistöjämme vahvistamaan! Esittelyssä ykkösbasso Arttu Kärkkäinen, 22 vuotta:

”Aloitin laulamisen vuonna 2005 Porin poikakuorossa, josta vaihdoin Tapiolan kuoroon Espooseen muuttamisen yhteydessä. Lukiossa jatkoin kuorolaulua Sibelius-lukion kamarikuorossa sekä aloitin kvartettilaulamisen. Lukiossa tuli puuhattua kaikennäköisiä muitakin lauluproggiksia – lauluyhtyeitä, bändihommia, räppiä ja suihkulaulamista. Valmistumisen jälkeen laulu-ura jatkui Ylioppilaskunnan Laulajien riveihin joissa edelleen lymyilen.

Vajaa kymmenen vuotta kestänyt sekakuorolaulaminen oli juurtunut sydämeen niin vahvasti, että päätin liittyä YL:n lisäksi johonkin sekakuoroon. Paljon vanhoja tuttuja kuoron riveissä ja kiva ohjelmisto tekivät valinnasta melko yksinkertaisen, ja nyt laulan Somniumin rivissä. Odotan yhdessä laulamista ja esiintymistä sekä hyvää meininkiä!”

Sitä 10-vuotisjuhlavuonna on takuulla edessä!