Laulajiston kuulumisia uuteen vuoteen

20.01.2020 Auli Särkiö-Pitkänen Kuorolaiset

Somnium Ensemblen kevätkauden pyörähdettyä käyntiin on hyvä hetki luoda katsaus kuororivistöissä tapahtuneisiin muutoksiin – olemme toivottaneet tervetulleeksi kaksi uutta laulajaa sekä kaksi ”paluumuuttajaa”!

Päästetään ensin ääneen uudet laulajat, joista Elsa Korkman ennätti mukaan syksyn juhlavuosihumuun:

”Olen Elsa, 22 vuotta, Somniumin tuorehko kakkosaltto ja tuleva ihmisoikeusjuristi! Hain Somniumiin alkusyksystä, koska halusin päästä messiin kuoroon, jossa lauletaan intohimolla ja ammattitaidolla, hyvässä hengessä. Somnium oli tullut tutuksi, sillä kuorossa laulaa moni vanha kuorotuttu Sibelius-lukion kamarikuorosta, Dominantesta ja Candominosta.

Musiikki merkitsee minulle nykyisin erityisesti rentoutumista ja arjen hulinassa taiteen äärelle pysähtymistä. Aloitin kuorolaulamisen kuusivuotiaana – näiden 17 vuoden aikana olen siirtynyt kuorosta toiseen ja välillä viettänyt taukoakin kuorosta, kun laulamisesta on tullut enemmän stressiä lisäävä kuin vähentävä harrastus. Aiemmin olen myös ottanut niin klassisia laulutunteja kuin pop-puolen opintoja Pop & Jazz Konservatoriolla – ”kevyt” musiikki onkin itselleni vähintään yhtä rakasta kuin ”klasa” – ja jossain vaiheessa erityisesti lukiossa tuntuikin, että elämä oli pelkkää musiikkia. Nykyisin musiikki ja erityisesti kuorolaulaminen on se hetki, jolloin pääsen pysähtymään, rauhoittumaan, kuuntelemaan ja tuntemaan. Eli juuri täydellinen ja rakkaista rakkain harrastus <3

Laulaminen Somniumissa on tähän asti ollut tosi inspiroivaa! Kuoro on täynnä aivan uskomattomia laulajia, joiden rinnalla on todella kiva ja turvallinen olo laulaa. Somniumissa laulamisessa siistiltä on tuntunut vahva luottamus siihen, että biisit saadaan haltuun ja kaunis tunnelma luotua keikalla. Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö tämä kuoro pystyisi vaikka mihin!”

Tammikuun koelaulun myötä Somniumin ykkössopraanoriviin astui Lotta Seppänen:

”Olen 25-vuotias sopraano ja pian valmis puheterapeutti. Aloitin pianonsoiton 7-vuotiaana ja myöhemmin musiikkilukion aloittamisesta lähtien mukana tärkeinä sivuaineina ovat olleet myös sello ja klassinen laulu. Lukion jälkeen jatkoin muusikon ammatillisiin opintoihin piano pääaineenani. Tutkinnon suoritettuani muutin Turkuun opiskelemaan logopediaa ja musisointi opiskelun rinnalla jatkui koko ajan tavalla tai toisella. Erilaisissa kuoroissa olen laulanut aktiivisesti nyt noin 10 vuoden ajan, joiden myötä kuoroelämästä on tullut tärkeä osa arkeani. Näin ollen kun nyt muutin valmistumisen myötä uudelle paikkakunnalle, oli uuden kuoron löytäminen ensimmäinen tavoitteeni. Eräs ystäväni suositteli Somniumia ja pienen salapoliisityön jälkeen olin vakuuttunut ja hain porukkaan mukaan. Kuoron ohjelmisto tuntuu sopivan omaan musiikki-identiteettiini kuin nenä päähän ja yhteishenki kuorossa vaikuttaa tiiviiltä ja lämpimältä. Odotan innolla, mitä kokemukset Somniumin kanssa tuovat tullessaan!”

Alttosektiossa puolestaan koettiin joululoman jälkeen iloisia jälleennäkemisiä, kun toivotimme takaisin ykkösaltto Tuovin ja kakkosaltto Iida-Marjan. Tuovi kertoo:

”Tutustuin Somnium Ensembleen vuonna 2016, kun päädyin Somniumin perinteiselle joulukeikalle Suomenlinnaan. Vaikka en tuntenut kuorosta ketään, vaikutuin kuulemastani niin, että hain seuraavana syksynä osaksi porukkaa. Viime keväänä jäin äitiyslomalle kuoroilusta esikoiseni syntymän takia, mutta heti tilanteen sen sallittua halusin palata kuoron riveihin: kuorolaulu on ollut minulle aina ykkösharrastus! Näen, että kuorossa laulaminen on oivaa vastapainoa paitsi muulle elämälle, myös nykyajan informaatiotulvan rikkomalle keskittymiskyvylle. Harvoin pääsee osaksi tilannetta, jossa salillinen ihmisiä keskittyy musiikintekemiseen niin, että kaikki muu menettää hetkeksi merkityksensä.”

Iida-Marjakaan ei voinut olla palaamatta Somniumiin heti tilanteen salliessa:

”Aloitin Somniumissa alun perin vuonna 2016, mutta päädyin pian sen jälkeen Turkuun käymään paikallisen konservatorion ammatillisen koulutuksen laulu pääaineenani. Voisi sanoa, että lauluharrastus lähti vähän lapasesta, ja eiköhän Somniumilla ollut siinä osansa vaikuttajana. Tämä porukka tavoittelee intohimoisesti korkeaa taiteellista tasoa ja kehittää itseään tinkimättömästi, ja eihän siihen nyt voi olla jäämättä koukkuun? Nyt palasin pk-seudulle tehdäkseni väitöskirjan, jolle etsin parhaillaan aihetta neurotieteiden saralta. Samalla sain astua takaisin kuororiviin uusin eväin, nauttimaan yhteisen soinnin luomisesta!”

Ensimmäinen mahdollisuus kuulla meitä tänä vuonna on maagisen romanttisena karkauspäivänä lauantaina 29.2. klo 19 Konservatorion konserttisalissa, tervetuloa nautiskelemaan rakkauslauluista Somniumin tyyliin!