Unesi ääni on YLEn Vuoden levy 2019

30.01.2020 Auli Särkiö-Pitkänen Uutiset

Somnium Ensemblen marraskuussa 2019 julkaistu albumi Unesi ääni on valittu Yleisradion vuoden levyksi 2019! Tämä on huikea tunnustus paitsi meille ja Tatu Erkkilän pitkäjänteiselle työlle myös suomalaiselle kuoroelämälle yleensä ja tulee isosti kantamaan meitä juuri päättyneen 10-vuotiskautemme jälkeen. Haluamme kiittää kaikkia laulajia, johtaja Tatu Erkkilää, tuottaja Visa Yrjölää sekä äänittäjä Matti Heinosta Pro Audile Oy:stä! Kiitos myös levyn kehutun graafisen ilmeen suunnitelleelle Joanna Mehtälälle!

Tunnustus julkistettiin Musiikkitalolla 29.1. äänitetyssä Kulttuuriykkösen lähetyksessä, jonka voi lauluesityksineen ja haastatteluineen kuunnella täältä.

Yleisradion Vuoden levy 2019 – perustelut

”Suomen taidemusiikkielämän kärki on täynnä maailmanluokan ammattilaisia, mutta tällä kertaa Yleisradion Vuoden levy -tunnustuksen saa kuoro, jonka laulajat eivät pääosin ole ammattilaisia. Tämä kertoo muutamasta trendistä.

Oopperan kuoroa lukuun ottamatta Suomessa ei ole aikoihin ollut täysipäiväistä ammattikuoroa, mikä nolottaa taidemusiikkiväkeä. Viime vuosina tilanne on helpottanut. Helsingin kamarikuoro tekee kovaa kulttuurityötä, EMO Ensemblellä on pitkän linjan projekti meneillään ja muutenkin kuilu amatöörien ja ammattilaisten välillä on kaventunut.

Kehityksen kärjessä on Somnium Ensemble, jonka kymmenvuotisjuhlalevy Unesi ääni todistaa ammattimaisesta laadusta ja kunnianhimosta. Kuoronjohtaja Tatu Erkkilän valitsema ohjelmisto soljuu verkkaisesti koskettaen kuoron luontevilla vahvuusalueilla, jotka oivallisesti osuvat kansainvälisen kuoromaailman tämänhetkisiin muoteihin. Alfred Schnittken hartaat jylhyydet, Eric Whitacren pehmeä resonanssi sekä Rudolf Mauersbergerin valittava nostalgia yhdistyvät ikiaikaiseen renessanssipolyfoniaan. Mukana on myös kotimainen tilausteos, Alex Freemanin Cathedral of Spring.

Ammattimaisesti välitettyjen musiikkielämysten lisäksi Somnium Ensemblen julkaisu välittää onnistuneesti myös kuorossa laulamisen ilon ja yhteisöllisyyden. Taiten valjastettuina ne ovat huikeita voimavaroja, ja osaksi kantavat myös ylpeästi omakustanteena julkaistun levyn yleisvaikutelmaa. Graafinen suunnittelu ja äänityksen laatu ovat huippuluokkaa ja luovat Somnium Ensemblelle tunnistettavan brändin, joka säteilee keskittymistä ja herkkyyttä.

Taidemusiikkipuolen äänitemarkkinoiden murroksessa omakustanteet ovat entistä tärkeämpiä, ja Unesi ääni osoittaa, että niillä on tuotannon, laadun, jakelun ja markkinoinnin suhteen samat mahdollisuudet kuin levy-yhtiöiden tuotteilla. Vuoden levy -tunnustus onkin tänä vuonna riemua siitä, että suomalaisessa musiikissa on suurempia voimia kuin ammattilaisuuden perinteiset, ulkoiset tunnusmerkit.”

Unesi ääni on järjestyksessä toinen levyjulkaisumme, ja sille on koottu Somnium Ensemblen ydinohjelmistoa sen 10-vuotisen olemassaolon ajalta, mm. renessanssipolyfoniaa, englantilaista romantiikkaa ja eurooppalaista neoklassismia. Levyn pääteoksena on 10-vuotisjuhlavuotemme tilausteos, Alex Freemanin hurmoksellinen Cathedral of Spring

Vuoden levy on Yleisradion vuodesta 1971 jakama tunnustus merkittävälle, luovaa säveltaidetta edistävälle  kotimaiselle taidemusiikkilevylle. YLE Kulttuurin musiikkitoimittajat ja -tuottajat äänestävät voittajan esiraadin valitsemista ehdokkaista. Esiraatiin kuuluvat YLE Radio 1:n Uudet levyt -ohjelman toimittajat, tänä vuonna Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki.

Unesi ääni -levyn voi ostaa täältä!