Levytykset käynnistyivät & uusia laulajia

05.04.2019 Auli Särkiö-Pitkänen Kuorolaiset

Levytykset alkoivat Riihimäen varuskuntakirkossa. Kuva: Tommi Sepponen

Somnium Ensemblen 10-vuotisjuhlavuoteen kuuluu myös uusi levyhanke: 10-vuotisjuhlalevy Unesi ääni julkistetaan marraskuisessa juhlakonsertissamme! Albumi tulee sisältämään poikkileikkauksen Somniumin kymmenvuotisen taipaleen ydinohjelmistosta, alkuaikojen hiteistä pitkin vuosia mukana pysyneisiin suosikkeihin ja uudempiin löytöihin. Kyseessä on myös kokoelma kaikkein somniumhenkisintä musiikkia – romanttista hehkua, haaveellista kelluntaa ja heleää loistokkuutta, unen, unelman ja syvien sisäisten tunteiden teemasta ammentaen. Myös Alex Freemanilta tilattu uusi teos taltioidaan levylle tuoreeltaan ennen marraskuussa koittavaa kantaesitystä.

Levytystyöt käynnistyivät viime viikonloppuna keskittyneen reippaasti Riihimäen avarasointisessa varuskuntakirkossa. Tämän kuun lopussa jatketaan. Tuottajana on Ad Mariam -ensilevymme tapaan tuttu, tarkka ja alati kannustava Visa Yrjölä ja äänittäjinä Matti sekä Jere Heinonen Pro Audile Oy:stä. Intensiivinen levytysrupeama on aina oivallinen oppimiskokemus, yhteisen musisointihengen tiivistäjä ja kaikin puolin hyvä osa toiminnantäyteistä juhlavuotta, jonka aikana haluamme kehittyä jälleen yhä paremmiksi.

Näin kevään korvalla ykkössopraanorivistömme on saanut kaivattua täydennystä kahdesta uudesta laulajasta:

Lilja Palmgren, 28, sopraano 1

”Olen ollut Musikinstitutet Kungsvägenillä oppilaana kirjoilla jo 21 vuotta, ensin soitin poikkihuilua 13 vuotta, kokeilin vähän myös pianoa ja saksofonia, mutta lauluun suhtaudun intohimoisesti. Laulaminen tuntuu todella henkilökohtaiselta, sillä laulajan on laulettava omalla äänellään ilman välikappaleita, kuten soittimia.

Olen kahdeksan lauluharrastusvuoteni aikana päässyt tekemään kaikennäköistä; joulun alla vuonna 2013 olin Esbo Lucia eli Espoon Lucia-neitona ja syksyllä 2017 näyttelin Musikinstitutet Kungsvägenin oopperaproduktiossa, Cecilia Damströmin säveltämässä Dumma kungen -lastenoopperassa koloratuurisopraanon roolia, ilkeää kuningatarta. Vuoden päästä teen klassisen soololaulun D-kurssin. Vuosina 2013-2018 olin aktiivinen laulaja Grex musicuksessa. Olin myös toimihenkilönä erinäisissä tehtävissä. Tosin ääneni kehittyi eri suuntaan kuin Grexin, ja Somnium on jo jonkin aikaa kutkutellut takaraivossa hyvänä vaihtoehtona. Nyt se loikka sitten tapahtui.

Musiikki yleisesti on minulle ikään kuin eliksiiriä. Teen todella mielenkiintoista työtä (ihan eri alalla), mutta keskittymiskyky nousee aivan uudelle tasolle kuulokkeet päässä. Yksi heikko kohta on Mozartin oopperat. Niistä en saa koskaan tarpeekseni.

Pidän siitä, että Somnium tekee kunnianhimoista ohjelmistoa häikäilemättömästi omalla vahvalla agendallaan. Olen itsekin määrätietoinen ihminen, joten jo ihan sen takia luulen, että sovin kuoron riveihin. Lisäksi pidän kovasti siitä musiikista mitä Somnium tekee ja uskon että ääneni sävy sopii ykkössopraanoon. Minua myös kiinnostaa seurata aivan läheltä, mihin kaikkeen joukko niin taitavia tyyppejä yhdessä pystyvät. Tältä kaudelta odotan erityisen paljon toukokuussa olevaa Tatun A-tutkintokonserttia, koska siellä lauletaan Bachin Magnificat. Se on aivan mahtava teos. Ja tietenkin, mikä tärkeintä, haluan oppia tuntemaan kaikki uudet kuorokaverit.”

Vilja Wahlbom, 19, sopraano 1

”Olen pienestä pitäen laulanut ja se on aina ollut suuri osa elämääni. Lukiossa aloin käymään laulutunneilla ja lauloin siellä ollessani myös Sibelius-lukion kamarikuorossa. Tämä kuoro sai minut rakastumaan kuorolauluun, ja tiesin, että haluan ehdottomasti jatkaa jossain kuorossa. Valmistuttuani hain Emo Ensembleen, jossa laulan tälläkin hetkellä.

Olin kuullut Somniumista paljon hyvää tuttujen kautta, ja ohjelmisto vaikutti myös erinomaiselta. Kun nyt aukesi uusi mahdollisuus hakea kuoroon, olin siis erittäin innoissani. Uskon, että täällä pääsen myös kehittymään paljon!

Tältä kaudelta odotan upeita keikkoja ja hienon musiikin tekemistä yhdessä kaikkien kanssa!”