Pieni suuri Magnificat – Somnium tarttuu Bachiin

14.05.2019 Auli Särkiö-Pitkänen Konsertit

Ensi lauantain konsertissa Somnium Ensemble heittäytyy ensi kertaa J.S. Bachin maailmaan, kun johtajamme Tatu Erkkilän A-tutkintokonsertin pihvinä on Magnificat D-duuri. Tatu on jo jonkin aikaa haaveillut Bachin tuomisesta Somniumin ohjelmistoon, eikä ihme, kasvoihan hän itse musiikkiin juuri Bachin siivillä Cantores Minores -poikakuorossa.

”Somnium on koko ajan mennyt siihen suuntaan että voisi laulaa kuoro-orkesteriteoksia, ja koska tutkintoon kuuluu jokin soittajien kanssa tehtävä kappale, halusin tehdä jotain isompaa”, taiteellinen johtaja sanoo.

Tatu kertoo, että Magnificat oli yksi niistä teoksista joita hän innoissaan ”luuppasi himassa” kun oli vasta pikkuinen CM-koulutusryhmäläinen. Magnificatista hän löysi samaa mahtipontisuutta ja herkkyyttä kuin  Bachin Jouluoratorion alkukuorosta tai H-mollimessusta, mutta tiivistetymmässä, kompaktissa muodossa.

Magnificatiin mahtuu niin paljon, eikä sitä esitetä kovin usein! Se on svengaavimpia Bacheja mitä tiedän, ja siinä on Bachin kauneimpia aarioita.”

Virtuoottinen teos pursuaa riemua ja ylistystä Marian kiitosvirren sanoin. Kuoro-osuudet muodostavat koristeellisuudessaan alati haastavammaksi käyvän vuoristoradan, jonka lomaan soolo-osat tuovat herkistelyhetkiä. Yhtä lukuunottamatta kaikki solistit nousevat Somniumin riveistä, ja alttosolistiksi mukaan tullut Ruut Mattila on hänkin Somnium-alumni. Kanssamme musisoi barokkiorkesteri, joka koostuu Sibelius-Akatemian opiskelijoista sekä vanhan musiikin ammattilaisista.

Mitä solistimme ajattelevat teoksesta?

Emmi Kauppinen

2. sopraanosoolo Et exultavit (”Minun henkeni riemuitsee Jumalasta, Vapahtajastani”)

”Teini-iässä viulistina en ymmärtänyt arvostaa perusrepertuaariin kuuluvaa Bachia lainkaan tarpeeksi. On ihanaa laulaa Magnificatia Somniumin kanssa nyt, kun suhteeni vanhaan musiikkiin on syventynyt ja äänikin yltää yhä hankalampiin suorituksiin. Kepeässä ja raikkaassa soolossani haasteena ovat nopeat ja mutkikkaat kuviot, joista täytyy kuitenkin rakentaa pitkiä ja linjakkaita fraaseja. Sama pätee myös sopraanojen kuoro-osuuksiin!”

Essi Lind

1. sopraanosoolo Quia respexit (”Sillä hän on luonut katseensa vähäiseen palvelijaansa”)

”Saan ilokseni laulaa Quia respexit -aarian sekä ylintä stemmaa Suscepit Israel -tertsetissä. Molemmissa tehtävissä parasta on yhteismusisointi; aariassa sopraanosoolo vuoropuhelee kauniin oboeobligaton kanssa, ja tertsetti on puhdasta ensembletyöskentelyä kahden muun naissolistin kanssa. Bachin musiikki on aina haaste laulutekniikalle. Bachia laulaessa minulle vaikeinta ja samalla palkitsevinta onkin yrittää ’pysytellä pois musiikin tieltä’ ja toteuttaa mahdollisimman uskollisesti ja tyylinmukaisesti juuri se, mitä säveltäjä on kirjoittanut.”

Veikko Vallinoja

Bassosoolo Quia fecit (”Sillä Voimallinen on tehnyt minulle suuria tekoja”)

”Lauloin tämän aarian Cantores Minoreksen solistina vuosi sitten keväällä, ja esitin sen myös tutkinnossani. Se on hauska kappale, niin pieni mutta pompöösi. Siinä on vain continuo-säestys, mikä erottaa sen muista sooloista. Näin sen voi tehdä enemmän kamarimusiikillisesti. Bach on yksinkertaisesti haastavinta ja antoisinta musiikkia mitä on.”

Niilo Erkkilä

Duetto Et misericordia (”Polvesta polveen hän osoittaa laupeutensa niille, jotka häntä pelkäävät”)

”J. S. Bachin Magnificat oli ensimmäinen kuoro- ja orkesteriteos, jonka lauloin Cantores Minores -poikakuorossa. Silloin, lähes 12 vuotta sitten, lauloin kakkossopraanoa, mutta nyt on aivan mahtavaa päästä esittämään se uudestaan tenoristemmassa, ja vieläpä laulamaan solistidueton Ruut Mattilan kanssa.”

Johan Krogius

Tenorisoolo Deposuit (”Hän on syössyt vallanpitäjät istuimiltaan ja korottanut alhaiset”)

Deposuit on sellainen Bachille tyypillinen tenoriralli, jossa musiikin sanoma tulee selväksi, kun vain laulaa kaikki nuotit oikein. Kuoromusiikkisuhteeni pohjautuu täysin Bachiin, hienointa hänen musiikissaan ovat virtaavat, nerokkaat fuugat. Niilon tavoin myös minulle Magnificat oli ensimmäinen kuoro-orkesteriteos Cantiksessa, lauloin ykkössopraanoa. Se teki vaikutuksen yhdeksänvuotiaaseen, ja oli sopiva haaste, kun teos ei ole niin pitkä.”

There is Sweet Music – Tatu Erkkilän kuoronjohdon A-tutkintokonsertti
La 18.5. klo 19 Temppeliaukion kirkko
Vapaa pääsy