Somnium astuu uuteen aikakauteen

09.08.2020 Auli Särkiö-Pitkänen Uutiset

Poikkeuksellinen kesä on kääntymässä syksyyn, ja pääsemme viimein taas kaikessa varovaisuudessa mutta intoa täynnä aloittelemaan konserttitoimintaamme: viikon päästä sunnuntaina esitämme Luvian kirkossa Mozartin Requiemin Eurajoki Bel Canto -festivaalin yhteydessä. On hyvin erityinen tunne päästä jälleen kuorolaulun, elävän musiikin tekemisen ja elämysten jakamisen pariin, kun korona-aikana sen korvaamaton merkitys on uudella tavalla avautunut.

Alkava syksy on Somniumille kuitenkin jännittävä vielä toisestakin syystä. Somniumin perustaja ja sen taiteellisena johtajana yli kymmenen vuotta toiminut Tatu Erkkilä lähtee Saksan Mannheimiin, jonka oopperatalossa hän aloittaa pian apulaiskuoromestarin pestissä. Tämä tarkoittaa, että Somniumin historiassa käynnistyy ensi vuoden alusta lähtien uusi luku. Seuraavan taiteellisen johtajan haku käynnistyy lähipäivinä, lisätietoja seuraa kanavissamme!

Kymmenen vuoden aikana Somniumille on muodostunut vahva oma identiteetti. Se on kasvanut nuoresta kaveriporukasta puoliammattilaisyhtyeeksi, jonka viime vuodet ovat olleet huiman kehityksen aikaa. Alamme etsiä Tatu Erkkilälle seuraajaa kuplivassa vaiheessa, ja odotamme innolla, että uusi taiteellinen johtaja vie meidät jälleen seuraavalle tasolle!

Pandemia-aikana käänteet ovat olleet tavallistakin nopeampia, ja harjoitusten starttaamisen kynnyksellä taiteellisella johtajalla on paljon sulateltavaa.

“Tämä on iso asia. Eräs aikakausi elämässä on tullut päätökseensä”, Tatu sanoo. Somniumin syntyessä ja kasvaessa myös Tatu varttui musiikkilukiolaisesta musiikin ammattilaiseksi. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta kuoronjohdon maisteriksi vuosi sitten keväällä.

“Somnium ei saanut tajuamaan vain sitä, että haluan kuoronjohtajaksi vaan myös musiikin ammattilaiseksi ylipäätään. Mukaan ovat sittemmin tulleet myös oopperakuviot, mihin uusi työkin liittyy”, hän avaa. “Somniumilla on ollut perustavanlaatuinen vaikutus ammattilaiseksi kasvamisessa. Koko tämä musiikin syvempi ymmärrys, kaikki erilaiset vahvuudet, mikään ei olisi niin laajaa ja inspiraationtäyteistä ilman Somniumia – koulusta en olisi saanut tätä kaikkea.”

Ilmassa on luonnollisesti paljon haikeutta, jota poikkeusaika vielä korostaa. Somniumin tulevaisuuden suhteen Tatu on hyvin luottavainen.
“Tässä kaupungissa on yksi Euroopan parhaista kuoronjohtajakoulutuksista, joten olen hyvällä ja luottavaisella mielellä, että Somnium saa pätevän, innostavan johtajan, joka voi omasta kulmastaan luotsata kuoroa siihen suuntaan, johon olemme olleet matkalla.”

Tatu kuvailee, että Somniumin kehityssuunta on kymmenen vuoden ajan ollut hyvin selkeä ja kehitys viime vuosina yhä nopeampi. Kaikki kiihtyi entisestään viime vuonna vietetyn intensiivisen 10-vuotisjuhlavuoden myötä. 

“Vielä tämän vuoden tammikuussa juhlittiin Ylen Vuoden levy -palkintoa, ja sitten tuli korona…Todella kutkuttaa, miltä Somniumin vuosi 2021 näyttää! Uusi johtaja tulee tilanteeseen, jossa laulajisto on iskussa ja kuoro isossa nosteessa. Laulajilla on suuri into tehdä musiikkia kuorona, Somniumina. Sitoutuneisuus on sisäistynyt eikä se ole kiinni enää vain johtajasta.”

***

Somnium Ensemblen syyskausi jatkuu vierailulla VocalEspoo-festivaalilla lokakuussa, ohjelmassa on 1900-luvun kuoromusiikkia Pärtistä Frank Martiniin. Tatu Erkkilä päättää johtajakautensa perinteisillä joulukonserteilla Porvoossa, Tammisaaressa ja Suomenlinnassa.

Kautemme alkaa 16.8. Tatu Erkkilän johtamalla konsertilla Eurajoki Bel Canto -festivaalilla Luvian kirkossa. Mozartin Requiemin solisteina ovat Piia Komsi, sopraano, Anu Ontronen, altto, Kalle Virtanen, tenori ja Erik Rousi, basso. Urkurina soittaa Ilpo Laspas. Lisää konsertista täällä.

Tervetuloa takaisin seuraamme!