Unohtumaton esinäytös – kyläkeikka Castiglion Fibocchissa

24.08.2019 Auli Särkiö-Pitkänen Uutiset

Tällaista yleisöä ei ihan heti uudestaan tule vastaan! Raikuvat aplodit ja hurraukset täyttivät piskuisen barokkikirkon jokaisen kappaleen jälkeen, kun Somnium eilen illalla konsertoi Castiglion Fibocchin kylässä Arezzon liepeillä. Vierailukonsertti oli osa virallista ohjelmaamme European Grand Prix for Choral Singing -kilpailijana. Kaikki finalistikuorot jalkautuivat Arezzon ympäristön kyliin, ja me saimme Castiglion Fibocchissa unohtumattoman vastaanoton. Tiivis kyläyhteisö oli vilpittömän onnellinen saadessaan meidät vieraakseen. Kun olimme harjoitelleet keikkakirkossa ja virittäytyneet sen täyteläisen kaikuiseen, pehmeään akustiikkaan, meitä kestittiin paikallisella kylätalolla. Vapaaehtoiset olivat kokanneet toscanalaisia kotiruokia ja herkullisia kakkuja, ja saimme maistella myös kylässä tuotettua viiniä. Kylän erikoisuus oli Venetsian karnevaaleja muistuttava naamiaisperinne näyttävine käsintehtyine naamioineen. Näitä asuja saimme ihailla!

Klo 21.15 alkavaksi merkattuun konserttiin vaikutti saapuvan koko kylä nuoresta vanhaan, mutta heidän käsityksensä alkamisajasta oli hyvin italialainen. Konserttiväen ja kylän silmäätekevien valumista odotellessa kuoro viihdytti itseään pienellä kirkkoaukiolla katselemalla ikkunalaudalla istuvia suloisia kissoja ja sai samalla katolla kasteltavista kukista vettä niskaansa – sopivaa viilennystä hikisen kuumaan iltaan. Tämän illan kilpailuohjelmistomme lisäksi lauloimme viime aikojen suosikkiohjelmistoa täysillä nauttien ja kirkkoakustiikassa onnellisina kelluen. Keikka oli suorastaan euforinen. Pormestari, varapormestari ja Guido Arezzolaisen säätiön edustaja toivottivat meidät tervetulleiksi ja hehkuttivat keikan jälkeen, miten paljon kyläyhteisölle merkitsi tämä musiikkikokemus. Oli sykähdyttävää kokea yleisön vaikuttuneisuus.

Castigilion Fibocchin pieni kirkko oli ääriään myöten täynnä. Kuva: Iida Nummela

Ensimmäinen kokonainen päivämme Arezzossa oli muutenkin mitä mukavin. Aamupäivällä pidimme tehokkaan harjoituksen hotellin kokoushuoneessa, minkä jälkeen meidät kuljetettiin kilpailun toimesta bussilla sutjakkaasti Arezzon vanhaan kaupunkiin monipuoliselle noutopöytälounaalle. Sen jälkeen meillä oli myös aikaa kierrellä hetki viehkeässä keskiaikaisessa keskustassa ja mm. ihailla katedraalin takaa aukeavia toscanalaismaisemia. Sääkin suosi.

Jotkut bongasivat myös Guido Arezzolaisen patsaan. Tätä 1000-luvun taitteessa elänyttä heppua musiikki-ihmisten on kiittäminen nuottiviivastosta sekä do-re-mi -solmisaatiosta! Hänen mukaansa on myös nimetty kyseinen Arezzon Guidoneum-festivaali, jonka osana järjestetään vuosittain kansainvälinen Polifonico-kuorokilpailu sekä runsaasti konsertteja ja mestarikursseja, ja joka tänä vuonna isännöi EGP-finaalin.

Hieno päivä oli omiaan lataamaan meitä tänä iltana koittavaan H-HETKEEN!