Yhteinen retki joulun äärelle

12.12.2019 Veera Kuusirati Konsertit

Tämän viikon lauantaina koittaa Somniumin 10-vuotisjuhlavuoden päättävän Suomenlinnan joulukonsertin aika. Somnium on vuodesta 2011 asti järjestänyt perinteisen joulukonserttinsa Suomenlinnan kirkossa, jossa tänäkin vuonna pääsee nauttimaan sielua hellivistä harmonioista ja lämpöisestä joulun tunnelmasta.

Vuosien varrella Suomenlinnan joulukonsertista on muodostunut rakas perinne paitsi kuulijoillemme, niin myös tietenkin kuorolaisillemme. Monia lämpimiä muistoja mahtuu kirkon kivisten seinien sisälle. Seuraavaksi päästetään kuorolaiset ääneen kertomaan rakkaimmat muistonsa Suomenlinnan joulukonserteistamme!

***

”Mun mielestä se lauttamatka Suomenlinnaan on tosi kiva ja jotenkin saattelee ihanasti joulutunnelmaan. Talvinen Suomenlinna on kaunis pimeydessä loistavine jouluvaloineen.”

”Konsertti Suomenlinnassa on minulle lämmöllä odotettu adventin merimerkki: yhteinen askel kohti joulua. Konserttipäivänä Aleksanterinkadun jouluvalot vaihtuvat majakan loistoon, kauppakeskusten hysteria linnoitussaaren suojaan, ja kaupungin hälinä kirkon mielet hiljentävään kaikuun. Suokissa yleisö ja kuoro ovat erityisellä tavalla yhteisö — matkan taitettuaan, entisen ortodoksikirkon soinnin jaettuaan, paluulautalle kylki kyljessä ahtauduttuaan.”

”Mulle parhaat muistot on ne kerrat, kun mun perhe on tullut kuuntelemaan Suomenlinnan joulukonserttia. Vanhemmat asuu 700 km päässä ja tulivat yks joulu kuitenkin keikalle. Myös Turussa asuva sisko tuli yhtenä jouluna keikalle. Ihanaa, että se on ollut heillekin jonkinlainen joulun kohokohta.”

”Yhtenä vuonna suntio antoi meille ennen keikkaa riisipuuroa, mikä tuntui erityisen mukavalta!”

”Eräs perheenjäsen puhui siitä miten kivaa on mennä Suokkiin jo sen verran etukäteen, että ehtii käydä lasillisella ja vähän kävelemässä kirkon ympäristössä, ja miten siinä lautalla tumman meren ympäröimänä alkaa odottaa sitä kirkon kaikua ja sitä lasillista.”

”Suomenlinnan kirkossa on mukavaa, kun yleisöä on aina melkein joka penkki täynnä ja ei haittaa yhtään niin paljoa vetää säestysstemmassa pelkkää hyminää monta biisiä putkeen niin kuin joulukonserteissa on toisinaan tapana.”

Kuva: Aleksi Määttä

”Ihanaa siinä, että keikka on just Suomenlinnassa on se, että tunnelmaan pääsee jo lauttamatkalla ja konsertin jälkeen voi jäädä fiilistelemään lauttarannan ravintolaan! Parasta oli kun viime vuonna isäni tuli konsertin jälkeen häkeltyneen kertomaan, että laulettiin ehkä paras joulukonsertti jossa on koskaan ollut! Suomenlinnan joulukonsertti on usein ollut vuoden viimeinen kalenterimerkintä ennen lomaa ja toivon, että se pysyy aina tärkeänä osana joulun odotusta!”

”Ehkä viime vuodelta on erityinen muisto siitä, kun olinkin laulamisen sijaan kuuntelemassa joulukonsertin. Oli tosi erityistä kokea se lämpö penkkirivistä, ja oikeastaan tunne ei eronnut kovin paljoa siitä rivissä laulamisesta, ja se oli musta hämmentävää. Se kertoi jotenkin paljon siitä yhteisöllisyyden tunnelmasta mikä siellä kirkossa aina on. Yleisö ja kuoro tekee konsertin yhdessä.”

”Yhteinen saapuminen lautalla on tunnelmallinen tie kirkkoon. Matka on täynnä naurua mutta toisaalta antaa aikaa rauhoittua ennen konserttia. Kirkon akustiikka on niin upea, että tuntuu kuin kuorolaisenakin kuulisi saman kaiun yleisön kanssa. Joulun sävelet sointuvat yhteen ja sitä Suomenlinnan joulukonsertin tunnelma vahvasti onkin – lämpimän yhteistä.”

”Joulukonsertti on laulajalle aina erityinen hetki vuodesta. Viime vuonna sain kokea ensimmäisen joulukonserttini Somniumin kanssa Suomenlinnassa. Paluulautalla kaupunkiin jo toivoin, että seuraava joulu kutsuisi meidät pian takaisin. Kohta on taas sen aika. Ihanaa!”

***

Unser lieben Frauen Traum – Marian uni

Somnium Ensemblen joulukonsertti

La 14.12.2019 klo 18 Suomenlinnan kirkossa

Lautta Kauppatorilta klo 17.20

Liput 10/20 €