Syviä tuntoja ja tuulettumista – uudet kuorolaiset

11.05.2023 Somnium Ensemble Kuorolaiset

Somniumin kausi huipentuu pe 16.6. klo 20 Tampereen tuomiokirkossa, kun laulamme suomalaista ja pohjoisamerikkalaista musiikkia esittelevän laajan konsertin osana Tampereen Säveltä. Ohjelmistoon on pureutunut innolla myös joukko uusia laulajia. Keitä uudet somniumlaiset ovat ja mitä kuorolaulu merkitsee heidän arjessaan?

Eeva-Kaarina Ikonen, 33, sopraano 2

Mulle laulaminen, kuten musisointi yleensäkin, on kaikista mieluisinta yhdessä toisten ihmisten kanssa. Aloitin sellotunnit 9-vuotiaana Pohjois-Kymen musiikkiopistossa ja samoihin aikoihin aloitin myös opiston kuorokoulussa. Siitä lähtien olen enemmän tai vähemmän aktiivisesti saanut laulaa erilaisissa kokoonpanoissa mukana. 

Pohdin diskanttikuorovuosien jälkeen takaisin sekakuoroon hakeutumista loppuvuodesta 2022, kun Somniumissa laulava kaverini vinkkasi koelauluista. Silloin en vielä juuri tuntenut kuoroa, mutta mitä enemmän siihen tutustuin, sitä voimakkaammin kiinnostukseni laulamista heräsi. Päätökseeni osallistua koelauluihin vaikutti vahvasti myös se, että olin kesällä saanut tutustua Elisan ammattitaitoiseen työskentelyotteeseen, joka oli tehnyt minuun vaikutuksen. 

Odotan kovasti tulevaa Tampereen sävelen konserttiamme, konsertin ohjelmisto koostuu upeista isoista kuoroteoksista. Näistä erityisesti Toivo Kuulan Meren virsi koskettaa minua. Pyrkimykseni on laulaa teos konsertissa mahdollisimman kuivin silmin. 

Kuorolaulaminen tarjoaa erinomaista vastapainoa erityisluokanopettajan vauhdikkaaseen arkeen. Musiikkikasvatuksen opiskelijan näkökulmasta taas kuoroharrastus Somniumissa tarjoaa väylän korkeatasoiseen musiikin tekemiseen ja paljon oppia kuorotoiminnasta.

Hugo Bondfolk, 21, tenori 2

Laulaminen on iso osa mua! Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta Pop & Jazz Konservatoriolla ammattimuusikoksi laulu pääinstrumenttina. Laulaminen on upeella tavalla tosi kokonaisvaltaista puuhaa; siinä pääsee tulkitsemaan sydämensä syviä tuntoja, käyttämään kroppaa aika tehokkaasti ja säätämään pieniä yksityskohtia, jos sille päälle sattuu. Oon laulanut aina, enkä ikinä lopeta, mikäli se on minusta kiinni!

Hain Somniumiin kahdesta eri syystä. Olin kuullut kuorossa laulavalta ystävältäni tosi paljon hyvää. Kuulin, että treenaaminen on tehokasta, ohjelmisto on paikoitellen haastavaa ja porukka on kivaa! Kävin kuuntelemassa joulukuussa Somniumin mielettömän joulukonsertin Suomenlinnassa, ja jo konsertin aikana olin päättänyt hakea kuoroon, mikäli vain koelaulut järjestettäisiin.

Klassinen kuorolaulaminen ja opiskelemani kevyempi pop/jazz -laulaminen eroaa toisistaan melkoisilla tavoilla. Laulamisen periaatteet toki ovat aina samat: sen pitäisi olla tervettä ja sävelessä on hyvä pysyä. Kaikki muu on kuitenkin tosi erilaista. Kuorossa oppimani klassinen tapa lähestyä laulamista on avannut mulle monia ovia oman äänenkäyttöni parantamiseksi. Välillä on vaikea muistaa, että millä mentaliteetilla ja äänenmuodostuksella nyt lauletaankaan, mutta ajan kanssa luotan oppivani enemmän.

Odotan Somniumin tulevaisuudelta paljon huikeita kokemuksia, ja kirkasta soundia!

Leiu Tõnissaar, 25, sopraano 2

Singing and music has been with me since I was very young. When I was a baby, I used to go to music classes where we would develop different motoric skills whilst singing. Later, in school, I sang in different choirs and enjoyed making music together and all the activities and trips we had!

Choral music is a fun but sophisticated and essential part of classical music repertoire. I find it interesting to work on ensemble singing, different ways of expression specific to choral music, various languages and so much more. 

I had been singing in choirs actively when, at some point at middle school, I realised that choral conducting is my passion and decided to study that. All young conductors should sing in choirs. It does help to understand the choir from the inside. By singing you understand what the role of a conductor for the choir is and how the conductor could be most beneficial for the singers. 

I was looking for a choir to sing in when I came for an exchange in Helsinki. Another conductor in my course was singing in Somnium, so I could say that friends got me there, really!

Although Somnium is technically not professional, their habits and mindset really are and it’s very inspiring. So, I’m expecting challenging repertoire, productive and intense rehearsals and fun social activities!

I’m a fan of walking and long walks, so if anyone is planning  walks around the bays in Helsinki,  I’d happily join!

Vanamo Lahti, 26, sopraano 2

Olen harrastanut musiikkia lapsesta saakka. Soitin selloa Oulun konservatoriolla 8-vuotiaasta noin 20-vuotiaaksi. Sen lisäksi soitin pianoa omaksi ilokseni ja iän karttuessa aloin harrastaa säännöllisesti myös kuorolaulua. Nykyään musiikki näkyy arjessani enimmäkseen kuoroharrastuksen kautta. Viikoittaisena kohokohtana kuorolaulu on saanut olla elämässäni vajaan 10 vuoden ajan. Laulaminen tarjoaa mukavasti aivoja haastavaa toimintaa, virkistää mieltä ja antaa ajatusten tuulettua. 

Somnium ei ollut minulle tuttu kuoro entuudestaan. Joulun aikaan kuulin radiosta lähetyksen kuoron joulukonsertista. Musiikki puhui puolestaan ja teki minuun vaikutuksen. Olin haaveillut pääkaupunkiseudulle muuttaessani hakeutumisesta sopivasti haastetta tarjoavaan kuoroon, ja Somnium tuntui siihen tarkoitukseen oivalliselta. Haastetta onkin ohjelmiston parissa riittänyt, mutta olen nauttinut laulamisesta!

Olen ammatiltani puheterapeutti. Työkokemusta ei ole vielä paljoa kertynyt, mutta toivon, että voin jotenkin tulevaisuudessa hyödyntää musiikkia ja lauluharrastusta myös työssäni. 

Tampereen Sävel: Iäisyyteen ikävä on

PERJANTAINA 16.6.2023 KLO 20 TAMPEREEN TUOMIOKIRKOSSA. JOHTAA ELISA HUOVINEN

Konsertissa kuullaan musiikkia suomalaisilta, yhdysvaltalaisilta ja kanadalaisilta säveltäjiltä. Teemana on kaipuu suurempaan, turvasatamaan, jossa voi rauhassa kokea olevansa osa maailmankaikkeutta. Lopuksi Somnium Ensemble yhdistää voimansa Vancouver Chamber Choirin kanssa, kun kuorot esittävät Toivo Kuulan majesteettisen Meren virren festivaalin taiteellisen johtajan Kari Turusen johdolla.

mm. Amy Beach, Caroline Shaw, Healey Willan, Mikko Sidoroff

 LIPUT 25/20 €, LIPPU.FI
Hyödynnä äitienpäivätarjous: kaksi lippua yhden hinnalla!
Kuva: Tuomas Tenkanen