Tasokkaasti yhdessä – uudet kuorolaiset

10.06.2024 Somnium Ensemble Kuorolaiset

Kesälaitumille vetäytyneen Somnium Ensemblen 15-vuotisjuhlavuosi on käynnistynyt tapahtumarikkaasti. Kevään mittaan ohjelmassa olivat vierailut Kymi Sinfoniettan konserteissa, uuden albumin levytykset, Elisa Huovisen opettama DUNK:in kuoronjohtokurssi sekä ikimuistoinen ja menestyksekäs Rautavaaran Vigilian esitys Kamarikuoro Kaamoksen kanssa. Juhlavuoden keväässä on ollut mukana myös kolme uutta kuorolaista – annetaan heidän kertoa itsestään, tunnelmistaan ja suhteestaan kuorolauluun.

Martin Laukkonen, 26, tenori 2

Aloitin musiikin harrastamisen 6-vuotiaana Keski-Helsingin musiikkiopistossa instrumenttinani sello, jota soitin lukion loppuun asti. Kuorolaulun aloitin Cantores Minores -poikakuorossa ala-asteella. Laulaminen merkitsee minulle musiikin yhdessä tekemistä, rentoutumista sekä kavereiden kanssa olemista.

Valitsin Somniumin, sillä kuoro on erittäin korkeatasoinen, ja moni tuttu laulukaveri Cantores Minoresin ajoilta laulaa Somniumissa. Myös kuoron ohjelmisto vaikutti itselleni mieluisalta. Somniumiin hakeminen oli myös pyörinyt mielessäni jo jonkin aikaa ja päätin ratkaista asian hakemalla. Olen viihtynyt erittäin hyvin ja olen tyytyväinen siitä, että päätin hakea kuoroon.

Tämä kevät on ollut kiireinen, mutta antoisa. Melkein heti aloitettuani levytimme muutamia kappaleita ja pääsin heti kunnolla toimintaan mukaan. Lisäksi tietysti mahtava Rautavaaran Vigilia, jota harjoiteltiin koko kevät. Pidin Vigilian harjoittelusta ja esittämisestä erittäin paljon sillä pidän teoksesta ja kuoron taso oli erittäin korkealla, varsinkin konsertissa.

Juhlavuodesta tulee varmasti mahtava. Ainakin tähän mennessä se on sitä ollut. Harmikseni joudun olemaan tauolla ensi syksyn, sillä lähden Hong Kongiin vaihtoon, mutta palaan takaisin ensi kevääksi.

Milla Karvonen, 46, altto 2

Laulamisesta – pääasiassa kuoroissa – oheistoimintoineen on vaivihkaa tullut lähes elämäntapa. Uusia haasteita kaivatessani hakeuduin Somniumiin kuoron taitavuuden, ohjelmiston ja johtajan takia. En ole ehkä koskaan ollut niin kateellinen kuorokonsertin yleisössä kuin Somniumin ja EMO Ensemblen esittäessä Schnittken kuorokonserttoa syksyllä 2022. Sain heti omalle listalle Rautavaaran Vigilian päänahkan, ja muutakin mielenkiintoista on tiedossa 🤩

Muutaman kuukauden perusteella musiikintekemisen perustat, kuten nuotinluku ja stemmojen osaaminen, puhtaus, äänenmuodostus, ovat Somniumissa niin hyvässä kunnossa kuin odotinkin. Tekemisen tarkkuus hivelee korvia ja mieltä, ohjelmisto ja ympäristö on sopivan haastavaa, ja kuoroharjoituksista on tullut taas paikka, josta poistuu keveämmin askelein kuin sinne meni.

Mia Hertsberg, 35, sopraano 2

Olen aina tykännyt laulamisesta, ja varhaisimpiin harrastuksiini lukeutuu musiikkiopiston lapsikuoro. Kun vuosia myöhemmin kaipasin opintojeni oheen vaihtelua, aiempi lempiharrastus tuli mieleen. Siitä se ajatus sitten lähti. Pääsin Lyranin riveihin laulamaan, ja sen jälkeen kuorolaulu onkin kulkenut visusti mukana monessa eri muodossa. Hyvin se lapsikuorolaulaja tiesi!

Kuorolaulussa minua viehättää se täydellinen yhteistyö ja keskittyminen, jota musisoiminen parhaimmillaan on. Laulaessa saa myös jatkuvasti haastaa ja kehittää itseään. Viime vuosina uutta on ollut diskanttikuorosta siirtyminen sekakuoromaailmaan, ja nyt viimeisimpänä paikka sopraanojen joukossa alttostemman sijaan.

Vaikutuin Somniumin soundista pari vuotta sitten, kun kuoro esitti Olli Saaren Requiemin, ja Elisa on johtajana tuttu jo Lyranin ajoilta. Tiesin, että kuoro pystyy paljoon, mutta tuntui silti aikamoiselta luksukselta päästä heti ensimmäisenä mukaan laulamaan Rautavaaran Vigilia! Sitä ei ole suotta luonnehdittu sanalla väkevä. Odotukset juhlavuoteen ovat siis korkealla!

Somnium Ensemblen seuraavat konsertit

Somnium Ensemble 15 vuotta

Lauantaina 9.11.2024 klo 19 Temppeliaukion kirkossa. Juhlakonsertin johtaa Elisa Huovinen. Lippukauppa aukeaa pian.

Somnium Ensemblen perinteinen joulukonsertti

Lauantaina 14.12.2024 klo 18 Helsingin Vanhassa kirkossa. Johtaa Elisa Huovinen.