Somniumin kausi alkaa Joonas Kokkosta juhlien

10.09.2021 Justus Pitkänen Konsertit

Somnium Ensemble aloittaa syksyn 2021 konserttikauden Joonas Kokkosen 100-vuotissyntymäpäivänä 13.11. Paavalinkirkossa. Säveltaiteen akateemikon a cappella -kuoroteokset saavat rinnalleen 1500-luvun kosmopoliitin Orlando di Lasson (1532-1594) sekä lyypekkiläismestari Dietrich Buxtehuden (1637-1707) musiikkia. Urkurina soittaa Olli Saari.

Elisa Huovinen halusi tarkastella Kokkosen Missa a cappellassa (1963) ja Laudatio Dominissa (1966) käyttämiä tekstejä eri näkökulmista. ”Somnium on hyvin taitava laulamaan vanhaa musiikkia ja on esittänyt sitä tasaisesti kaikkina toimintavuosinaan. Tuntui luontevalta jatkaa myös vanhan musiikin vaalimista.”

Juhlakonsertin ohjelmistosta piirtyy matka kolmelle eri vuosisadalle ja niiden tapoihin vastata ikuisuuskysymyksiin. ”Lasson Laudate Dominum on miltei tasan 400 vuotta vanhempi kuin Kokkosen teokset. Buxtehuden Missa brevis taas on sävelletty vähän yli 100 vuotta Lasson teosta myöhemmin. Se on tasan 300 vuotta vanhempi kuin Kokkosen urkuteos Lux aeterna (1974), jonka Olli Saari esittää.”

Kokkosen (1921-1996) kuoroteoksissa 1900-luvun rivitekniikka yhdistyy yksinkertaisen kiteytettyyn harmoniaan ja renessanssin sekä barokin ajalta periytyviin sävelmotiivien käsittelytapoihin. ”Juuri tämä yhdistelmä tekee Kokkosen kuoromusiikista erittäin kiitollista laulettavaa. Kokkosessa pysyy mielenkiinto: se on helposti lähestyttävää, mutta toisaalta tarjoaa myös haastetta.” Ennen kaikkea vaikutelma on mystinen. ”Musiikista huokuu tietynlainen loisto, maailman lapsenomainen hämmästely ja siitä nouseva ilo sekä armo.”

Paluu kuorolauluun – vihdoin

Syksyn alku on merkinnyt Somniumille myös jo kauan odotettua paluuta yhteen ja musiikin äärelle. Elisan kausi taiteellisena johtajana pääsee vihdoin alkamaan, ja ihan tavallinenkin kuoroarki tuntuu ihmeelliseltä. ”On ollut aivan huippua! Kuoro laulaa todella hyvin ja olemme päässeet heti musiikillisesti olennaisiin asioihin. Toki ottaa aikansa, että havainnoi kaiken ja tottuu uuden porukan käytäntöihin.”

Koronastrategian muuttuessa musiikkialan tulevaisuuden yllä lepäävä sumu alkaa hiukan hälvetä. Erilaisiin kuoroihin pitkä hiljaisuus on toki vaikuttanut eri tavalla. ”Niissä kuoroissa, joissa laulajat laulavat vain kerran viikossa kuoron harjoituksissa, saattaa äänenkäyttö olla hyvinkin heikossa kunnossa. Äänen ja kuoroinstrumentin soinnin rakentaminen ei tapahdu hetkessä ja nyt niitä joutuu muodostamaan ikään kuin uudestaan.”

Somniumin tapauksessa korkeatasoiseen tekemiseen päästään pian, jos toiminta saa jatkua normaalisti. Koronan vaatimat erityisjärjestelyt on osattu jo pitkään, mutta etänä tai vajaakokoonpanolla kuoro ei soi omana itsenään. ”Tietysti toivon kovasti, että laulamisen kannalta hankalista maskeista päästäisiin mahdollisimman pian eroon – mutta turvallisuus ennen kaikkea. Hiukan mietteissäni olen siitä, milloin kaikki uskaltaisivat taas tulla rohkeasti yleisöön. Konserteissa on jo lähtökohtaisesti suhteellisen turvallista, ja nyt on vielä käytössä lisäturvaa tuovia ohjeistuksia ja käytäntöjä.”

Unelmien joulu soi Suomenlinnassa ja Porvoossa

Joulukuussa Somnium jakaa jälleen yleisönsä kanssa perinteeksi muodostuneen, lämpimän kokemuksen Suomenlinnan kirkon syleilevässä akustiikassa. Suomenlinnan konserttia 11.12. edeltää myös 3.12. vierailu Unelmien joulu -ohjelmistolla Porvoon tuomiokirkkoon. ”Olen aina pitänyt tärkeänä viedä helsinkiläisiä kuorojani Kehä 3:n ulkopuolelle. Meillä on Uudellamaalla valtavasti hienoja ja akustiikaltaan hyviä kirkkoja, jotka kaipaavat konserttiyleisöä.”

Suomenlinnan Unelmien joulu -konsertissa nähdään tältä keväältä lykkääntynyt kapulanvaihto edellisen taiteellisen johtajan Tatu Erkkilän kanssa. ”Somnium todellakin saa vielä viimeisen konserttinsa Tatun kanssa. Minä ja Tatu kuitenkin johdamme Suokin konsertin yhdessä, mikä on todella hauskaa! Kapulanvaihto ikään kuin konkretisoituu.”

 

Somnium Ensemblen konsertit syksyllä 2021:

la 13.11. klo 18 Vox – Joonas Kokkonen 100

Kokkonen – Buxtehude – Lasso

joht. Elisa Huovinen, urut Olli Saari

Paavalinkirkko – liput 25/15 euroa kirkon ovelta ennen konserttia tai Holvi-verkkokaupasta.

pe 3.12. klo 19 Unelmien joulu

Porvoon tuomiokirkko – vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa.

joht. Elisa Huovinen

la 11.12. klo 18 Unelmien joulu

Suomenlinnan kirkko – liput 25/15 euroa kirkon ovelta ennen konserttia tai Holvi-verkkokaupasta.

joht. Elisa Huovinen ja Tatu Erkkilä