Poikkeukselliset jäähyväiset – Tatu Erkkilän kausi päättyy

30.11.2020 Auli Särkiö-Pitkänen Uutiset

Tämän väistyvän taiteellisen johtajan haastattelun piti alunperin käsitellä joulukonserttejamme, jotka olisivat samalla Tatu Erkkilän jäähyväiset Somniumin johtajana. Kun joulukonsertit jouduttiin perumaan uusien rajoitusten myötä, luotiin nopeasti suunnitelmat virtuaalikonsertista alle 20 hengen voimin kotikirkossamme Mikael Agricolan kirkossa. Viimeisimpien kokoontumisrajoitusten myötä tämäkään ei enää tule kysymykseen. Somnium etsii silti yhä ratkaisua, jotta saisimme välitettyä edes jonkinlaisen virtuaalisen joulutervehdyksen kuulijoillemme!

”En tiennyt heittäväni jäähyväisiä tällaisissa olosuhteissa, mutta näin se nyt tapahtuu”, Tatu Erkkilä huokaisee. Eikä olosuhteilla viitata edes pelkästään nyt vallitsevaan huolestuttavaan koronatilanteeseen ja nopeisiin muutoksiin, vaan koko tähän pitkään ja kummalliseen vuoteen 2020, joka on ollut myllerrysten täyttämä.

Elämä yllättää

Keväällä koronapandemia peruutti Tatun työkomennuksen oopperatalon kapellimestarina Kroatian Rijekassa, ja syksyllä maailmantilanne kiihdytti elämän käänteitä niin, että lyhyellä varoitusajalla Somnium Ensemblen nykyinen taiteellinen johtaja sai kahden vuoden kiinnityksen Saksaan Mannheimin oopperan apulaiskuoromestariksi. Uuden taiteellisen johtajan hakuprosessi käynnistyi kiireen vilkkaa, ja syyskauden oli tarkoitus huipentua Tatu Erkkilän jäähyväiskonsertteihin kolmen konsertin joulukiertueen myötä.

Kun toissa viikolla keskustelimme Tatun kanssa tätä haastattelua varten, liikkuvia osia oli jo aimo kasa, mutta konsertit olivat sinnikkäästi tähtäimessä, emmekä kuvitelleet, että koko kuoro ei voisi osallistua viimeiseen jouluumme pitkäaikaisen taiteellisen johtajamme kanssa. Nyt emme voi esiintyä edes virtuaalisesti, edes osalla kokoonpanosta.

”Kontrolloi mitä voit, se on se sääntö korona-aikana. Hetken saa kyynelehtiä tilannetta ja sitten todeta, ettei sille voi mitään ja kaivaa positiivisia juttuja. Että ylipäätään saan nyt olla Suomessa, ja toivoa että voin viettää joulua myös Somniumin kanssa edes jossain muodossa”, sanoo Tatu Erkkilä. ”Somniumin joulu on muodostunut yhdeksi rakkaimmista jouluperinteistäni näiden kymmenen vuoden aikana. Tuntuu hyvin haikealta jättää jäähyväiset juuri jouluna, ja etenkin nyt. Juuri tänä jouluna olisimme erityisesti halunneet välittää maailmaan laulun valoa ja lämpöä. Nykyiselle tilanteelle emme kuitenkaan mitään voi, ja kuoron etu edellä on nieltävä harmituksensa ja kohdennettava kaikki energia tulevaan vuoteen 2021 – Elisa Huovisen ensimmäiseen kauteen taiteellisena johtajana, ja toivottavasti se on koronan osalta lievempi.”

Poikkeuksellisessa tilantessa on joka tapauksessa alustavasti päätetty pitää jälkijättöiset jäähyväiset konsertoimalla Tatun johdolla kevätkauden päätteeksi, jos pandemia sen suinkin silloin sallii.

Kuva: Markus Pajari

Uusiin seikkailuihin

Tatu Erkkilä perusti Somniumin vuonna 2009 ja on siitä alkaen toiminut sen taiteellisena johtajana. Nyt kuoron historiassa kääntyy uusi lehti, kun tammikuussa aloitamme uuden taiteellisen johtajamme Elisa Huovisen kanssa. Elisa on vieraillut Somniumin johtajana jouluna 2015, ja viimeksi lokakuussa teimme yhteistyötä, kun hän hyppäsi lyhyellä varoitusajalla johtamaan VocalEspoo-konserttimme.

Tatu on tyytyväinen, että pystyi etäyhteyksin olemaan mukana johtajavalintaprosessin eri vaiheissa alusta asti.

”Olen todella iloinen, että hakemuksia tuli paljon ja että niin moni loistava hakija oli kiinnostunut meistä. Oli varmaa, että Somnium tulisi saamaan erittäin hyvän uuden johtajan”, Tatu sanoo. ”Kun hakuprosessi eteni ja kandidaatteja oli jäljellä kourallinen, ajattelin tätä kymmentä vuotta ja mihin olemme tulleet ja että kuka olisi se oikea ihminen viemään meitä eteenpäin. Tuli sellainen olo, tietynlainen intuitiokin, että nimenomaan Elisa voisi sopia luotsaamaan meitä nyt. Somnium sai juuri oikean johtajan suomalaisten kuoronjohtajien huippuammattilaisista. Olen sanoinkuvaamattoman iloinen tästä! Somnium lähtee nyt kohti seuraavia seikkailuja.”

”Täydellinen match”

Tatu ja Elisa opiskelivat Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalla muutamia vuosia yhtä aikaa, ja Tatu kertoo vaikuttuneensa jo tuolloin Elisan tarkkuudesta ja näkemyksekkyydestä.

”Emme ole hakeneet edellisen johtajan kopiota, vaan henkilöä, joka tuo uusia visioita ja samalla istuu henkilökemialtaan tähän porukkaan – kemia vaikuttaa sekä sosialiseen että musiikilliseen toimintaan, ja ennen kaikkea kuoron soundiin!” Tatu huomioi. ”Elisa lähestyy kuoronjohtajan työtä ihmislähtöisesti. Hän osaa vaatia asioita instrumentin tason mukaisesti ja siten, että kaikilla on turvallinen olo. Näin kaikki voivat antaa tälle instrumentillemme sitä kaikkein parasta. On äärimmäisen tärkeää, että Somniumilla on johtaja, joka osaa vastata kaikkien laulajien tarpeisiin, niin kokeneiden kuoroharrastajien kuin musiikin ja laulun ammattiopiskelijoiden. Elisalla on kaikki se. Hän on täydellinen match tähän kuoromme elämäntilanteeseen.”

Kun Tatu runsas vuosi sitten Somnium Ensemblen 10-vuotisvuosijuhlissa toivotti kuorolle monia rikkaita vuosia, hän kuvitteli itse olevansa niissä mukana ainakin vielä jonkin aikaa. Somnium oli nosteessa, kun vuoden 2020 alussa saatiin Ylen Vuoden levy -palkintokin. Elämä kuitenkin yllättää.

”Lähtöni tuli huomattavasti nopeammin kuin olisin koskaan aavistanut tai toivonutkaan. Se ei silti muuta sitä mikä Somniumin tulevaisuus on – isompia lavoja, uusia palkintoja, entistä korkeatasoisempana kuorona. Se ei muutu mitä Somnium on, sitä tehdään vain uuden huippuosaajan johdolla.”